Telefon: +36 20/354 4444 (8:00 - 20:00 között)
E-mail:
HU
EN

Sinrin-joku - Erdőterápia

Mit jelent az erdő wellness, erdő terápia, Sinrin-joku?

Az erdőfürdés az új El Camino, avagy sétálj a fák között, hogy jobban élj!

Minden 1982-ben kezdődött, amikor a Japán Mező- Erdő- és Halgazdasági Minisztérium megalkotta a Sinrin-joku kifejezést, amely szó szerint erdőfürdést jelent, de talán világosabb, ha egy erdő atmoszférájának átéléseként fordítjuk le. 2004-ben megalakult az Erdők Terápiás Hatásának Egyesülete, és azonnal nagyszabású kísérletbe fogtak: két éven keresztül kétszáznyolcvan személy részvételével huszonnégy japán erdőben vizsgálták az erdei és a városi környezet hatását a szervezetre. A kísérletet vezető egyetemi csoport nem túl meglepő módon kimutatta, hogy egy erdei séta stresszcsökkentő hatású az emberre, és egyéb pozitív következményei is vannak.

Az eredményt nem nevezhetjük sokkolónak, de a Csiba egyetem kutatói számokkal is alátámasztották a felfedezéseiket, és mivel a japán néplélek DNS-ének része a rend, az átláthatóság és a tisztaság szeretete, a Sinrin-joku évről évre népszerűbbé vált, és az erdőkben flangálás és kirándulás terápiás pluszjelentéssel gazdagodott.

Fiziológiai-antropológiai szemszögből nézve, az emberiség az elmúlt ötmillió év java részét természetes környezetben élte. Ennek megfelelően fiziológiai funkcióik a legjobban a természetes környezethez illeszkednek.

Ez nem túrázás, kérem szépen

Az erdőterápia evangélistái szerint az ő mozgalmukat nem szabad összekeverni a túrázással. A hiking célja az, hogy az ember eljusson A pontból B pontba, míg a Sinrin-joku meditáció a fák között, amely során az ember igyekszik mind az öt érzékszervét használni.

A titok a mély lélegzetvételekben rejlik, alkalmanként pedig érdemes leülni, megállni és elmerülni a táj látványában, megérinteni fákat, a mohát.

Mozgás közben természetesebbek vagyunk, könnyebben oldódik a hangulatunk, könnyebb megosztani az érzéseinket, gondolatainkat”.

Az offline az új luxus

Az említett japán kutatás megállapította, hogy azoknak az embereknek, akik erdőben sétáltak, két óra alatt 16 százalékkal alacsonyabb volt a kortizolszintjük, mint azoknak, akik városban közlekedtek, az ilyen számok pedig segítenek abban, hogy az erdőterápiára nem csak trendy buzzwordként tekintsünk. És mielőtt legyintenénk, arról sem árt megfeledkezni, hogy az urbanizáció hatásaként az ember egyre inkább egy barlanglakó lénnyé válik, aki csak akkor mozdul ki a lakásából, ha nagyon muszáj, és valamiféle kötelessége úgy kívánja. (Egy átlag városi ember esetében a beltérben töltött idő aránya 87 százalék). Nem nehéz észrevenni, hogy a hasonló trendek mögött nagyon határozott vágy bújik meg, ez pedig az, hogy lekapcsolódjunk a rendszerről. Az információs forradalomnak köszönhetően a folyamatos online állapotában létezünk, az okostelefon az agy és a psziché heroinja, és az emberiség egyelőre vesztésre áll az újfajta függés elleni háborúban.

A jóga, a mindfulness mozgalom, a hosszútávfutás, a softabb hygge, a lagom és az erdőterápia is mind ugyanannak az elkeseredett keresztesháborúnak a különböző ütközetei: vissza akarjuk szerezni önmagunkat, a lelkünket, egyfajta egészséges egyensúlyt, hogy többek legyünk, mint a Facebook-feedünket ész nélkül görgető zombik.

Ha szerencsénk van, sikerül kicsit kiszakadnunk a mátrixból, és miért ne történhetne meg ez itt a mátrai erdőkben?

Az erdőterápia egyéni beszélgetés, mely erdőben sétálva zajlik, hogy segítsen ellazulni. Mozgás közben természetesebbek vagyunk, könnyebben oldódik a hangulatunk, könnyebb megosztani az érzéseinket, gondolatainkat.

Erdőterápia hatása rövidtávon:

1. javítja az önbizalmat és az önmagunkhoz való viszonyulást
2. fokozza az életteliséget és örömállapotot
3. oldódik a stressz és a belső zűrzavar okozta bizonytalanság

Erdőterápia hatása hosszú távon:

1. átalakul az észlelés és életszemlélet
2. növekszik a bizalom saját lelki erődben
3. hiteles kapcsolat épül ki a belső értékrendszerrel és másokkal
4. javul az élettel való elégedettség

Egyszerre 3 előnyhöz juttat:

1. Megnövekedett energiához
2. Új szempontokhoz
3. Testmozgáshoz friss levegőn


Bővebben a témáról, gyakorlatok az erdőben: www.erdofurdo.hu

Mind a 4 évszakban

SZÉP-ek vagyunk

SZállás
Étkezés
Program
SZÉP-kártya elfogadóhely

Őrületesen jó programok

az év 365 napján

300-nál több élményprogram
a HSB minőségi szervezésben
Hagyományos erdei ízek
modern köntösben a Palóc Bistorantban
Különleges erdei wellness
szabadtéri panoráma
jakuzzi & zuhany & forró szaunák
Lélegzetelállító erdei környezetben
715 m magasan